Statiegeld

Statiegeld

Hoe gaat het in zijn werk? Lees hier wat er gezegd wordt door Koninklijke Horeca Nederland:
"Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op plastic flesjes, de zogenaamde petflesjes, ingevoerd. De horeca is dankzij goed lobbywerk uitgezonderd van een innameplicht. Dit betekent dus dat jij als horecaondernemer niet verplicht bent om petflesjes in te nemen. Dit is belangrijk om wél te weten:

  • Vanaf 1 juli 2021 zit er €0,15 statiegeld op petflesjes van minder dan 1 liter. Dit geldt alleen voor petflesjes frisdrank en water en niet voor sap of zuivel. Het bedrag van €0,15 wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het petflesje.
  • Stel: je koopt een petflesje frisdrank in bij de groothandel. Dan betaal je aan de groothandel statiegeld. Vervolgens verkoop jij het petflesje frisdrank aan de consument en reken je het statiegeld door. Jij hebt dan het betaalde statiegeld terug.
  • Belangrijk te weten is dat het statiegeldbedrag los op de bon moet komen te staan. Het statiegeld kan niet in de verkoopprijs worden verrekend omdat er over statiegeld geen btw wordt betaald.
  • Als horecaondernemer ben je dus vrijgesteld van verplichte inname. Maar je kunt ervoor kiezen om de petflesjes vrijwillig in te zamelen. Dit kan bijvoorbeeld door de opbrengst van het statiegeld te geven aan een goed doel. Lees hier meer over op statiegeldnederland.nl
  • De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast; er komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code op te staan. Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet aan het systeem."